Hangonrata – kiskoilla eteenpäin

Hyvinkää-Hanko -rautatieyhteyden sähköistäminen avaa erinomaiset mahdollisuudet säännöllisen matkustajajunaliikenteen käynnistämiselle. Tämä yhteys voitaisiin ulottaa Riihimäelle, joka toimii tärkeänä solmukohtana muun muassa G-lähijunan ja kaukojunien reiteillä. Näin matkustajat voisivat vaihtaa sujuvasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tai kaukoliikenteen kohteisiin. Hyvinkäällä olisi puolestaan mahdollista vaihtaa R-junaan, mikä lisäisi alueen matkustusmahdollisuuksien monipuolisuutta.

Uudet asemalaiturit: opiskelijoiden ja työmatkalaisten tarpeet etusijalla

Säännöllinen junayhteys mahdollistaisi uusien asemalaiturien rakentamisen, jotka parantaisivat merkittävästi julkisen liikenteen saavutettavuutta ja palvelisivat keskeisiä käyttäjäryhmiä:

  1. Kipinän asema opiskelijoiden tueksi
    Asemalaiturin rakentaminen Kipinän alueelle korvaisi pitkän ja hankalan bussimatkan monille opiskelijoille, jotka matkustavat Hyvinkäälle esimerkiksi Hyvinkään lukioon, Hyriaan tai Laureaan. Tämä parantaisi koulutukseen pääsyä ja edistäisi opiskelijoiden arkea.

  2. Yhteys Nurmijärvelle
    Hyvinkäällä asuvat opiskelijat, jotka käyvät koulua Nurmijärvellä, hyötyisivät nopeasta ja sujuvasta junayhteydestä. Tämä vähentäisi riippuvuutta yksityisautoilusta ja bussimatkoista, tehden opiskelumatkoista kestävämpiä ja tehokkaampia.

  3. Hyvinkään sairaala ja Hyvinkäänkylä
    Uusien asemalaitureiden rakentaminen Hyvinkään sairaalan ja Hyvinkäänkylän alueille palvelisi niin työntekijöitä kuin alueen asukkaitakin. Sairaala on merkittävä alueellinen työllistäjä, ja sen saavutettavuuden parantaminen tukisi alueen elinvoimaisuutta. Hyvinkäänkylässä taas huono julkisen liikenteen palvelutaso vaikeuttaa asukkaiden arkea, ja uusi asema toisi helpotusta tähän tilanteeseen.

  4. Nurmi- ja asuinalueet Nurmijärvellä
    Nurmijärvellä on runsaasti asuinalueita, joilta on merkittävää liikkumista Hyvinkäälle ja takaisin. Uudet asemalaiturit näillä alueilla parantaisivat joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja sujuvoittaisivat päivittäistä liikkumista.

Uutta kalustoa VR:ärrältä

  • VR:ällä on juuri vapautumassa uuden SMX -hankkeen pojhilta vanhaa SM2 -kalustoa, jota voitaisiin hyödyntäää uudella raidelinjauksella.

Raideliikenteen yhteiskunnalliset ja ympäristölliset edut

Säännöllisen junaliikenteen avaaminen Hyvinkää-Hanko -reitille tukisi merkittävästi siirtymää yksityisautoilusta joukkoliikenteeseen. Tämä vähentäisi tieverkon kulutusta, sillä autoliikenne kuluttaa tiepintaa huomattavasti. Suomessa autoverot eivät riitä kattamaan tieverkon ylläpitokustannuksia, joten julkisen raideliikenteen kehittäminen olisi pitkällä aikavälillä taloudellisesti järkevä ratkaisu. Lisäksi junaliikenne on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto, mikä tukisi valtakunnallisia ilmastotavoitteita.

Yhteenveto

Hyvinkää-Hanko -rautatieyhteyden sähköistäminen tarjoaa realistisen ja merkittävän mahdollisuuden parantaa alueen saavutettavuutta ja tukea kestävää liikkumista. Säännöllinen junaliikenne ja uusien asemien rakentaminen Kipinään, Hyvinkään sairaalalle, Hyvinkäänkylään ja Nurmijärvelle helpottaisivat niin opiskelijoiden, työmatkalaisten kuin paikallisten asukkaiden elämää. Investointi raideliikenteeseen edistäisi ympäristöystävällisyyttä, kustannustehokkuutta ja yhteiskunnan liikkumistarpeiden kokonaisvaltaista ratkaisemista.